Sabah namazı nasıl kılınır, farzı, sünneti kaç rekattır?

Sabah Namazı, Güneş doğmadan önce kılınan farz bir namazdır. İmsak vaktinde de kılınabilir. Sabah Namazının farzında zammı sureleri uzun okumak daha faziletlidir.

Sabah namazı kaç rekattır?

Sabah namazı kılınışı, 2 rekat sünnet, 2 rekat farz olmak üzere toplam 4 rekât olarak kılınır. İki rekâtlı olan bütün vakit namazları, niyetleri dışında aynı şekilde kılınır. Sabah namazı kaç rekattır: farz ve sünnetle birlikte 4 rekattır.

Sabah namazı nasıl kılınır?

Sabah namazı kılınmaya başlanmadan önce abdest alırız, temiz bir yerde kıbleye yöneliriz, varsa seccade sereriz. İftitah Tekbiri ile namaza başlarız, kıyamda durur ve kıraat yaparak ayetler okuruz. Rükûya gider, secdeler yaparız ve ardından tahiyyata otururuz. Selamlar vererek namazı tamamlarız.

Sabah namazının kılınışı

Sabah namazı nasıl kılınır? (Erkek 3D Animasyon)

Diyanet'e göre Sabah namazını kılmak için bunların hangi sırayla ne kadar yapıldığını öğrenmek için hemen başlayalım.

Sabah namazının sünneti

Sabah namazının farzı

Sabah namazının iki rekat sünneti kılınış tablosu

Namaz Bilgi Kartları: Sabah namazının sünnetinin kaç rekat olduğunu ve nasıl kılındığını gösterir

Sabah namazının iki rekat farzı kılınış tablosu

Namaz Bilgi Kartları: Sabah namazının farzının kaç rekat olduğunu ve nasıl kılındığını gösterir

Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem Sabah namazında hangi sureleri okurdu?

"Her gün belli sûreleri okumak mekruhtur. Ancak işinin çokluğundan bunu yapıyorsa, o takdirde kerahet kalkar. Ama şu namazda şu ve şu sûrelerin, bu namazda şu ve şu sûrenin okunması vâcibdir, diye bir kanaat taşıyan kimsenin, her gün belirli sûreleri okuması kesinlikle mekruh sayılmıştır. Çünkü böyle bir vücub ne rivayet, ne ictihad yoluyla sabit olmuştur. " (Et-Tahavî - El-İsbicabi / Alaaddin Ali.)

Sabah namazının sünnetinde;

Muhtelif kaynaklarda ifade edildiği üzere Efendimiz (S.A.V), “Dünyadan ve onda bulunan her şeyden daha hayırlı olarak ifade ettiği sabah namazının sünnetini çok kısa tutar ve şu sureleri okurdu.

  1. İlk rekatta KAFİRUN, ikinci rekatta İHLAS
  2. İlk rekatta (BAKARA 2/136.Ayet), İkinci rekatta (ALİ İMRAN 3/52.Ayet) bir başka seferinde ikinci ayet olarak (ALİ İMRAN 3/64.Ayet)’i okumuştur.

Sabah namazının farzında;

  1. Et-Tekvir Suresi (29 ayet)
  2. Kaaf Suresi (45 ayet)
  3. Vakı'a Suresi (96 ayet)
  4. Rum Suresi (60 ayet)
  5. Mü'minun Suresi (118 ayet)
  6. Secde ve A'la Sureleri
  7. Fetih Suresi (29 ayet)
  8. Tur Suresi (49 ayet)
  9. Yunus Suresi (109 ayet)
  10. Hud Suresi (123 ayet)
  11. Yasin Suresi (83 ayet)
  12. Saffat Suresi (182 ayet)
  13. Felak ve Nas Sureleri (Rivayete göre Efendimiz (S.A.V.) bu iki sureyi sefer sırasında kıldırdığı namazda okumuştur.)

Efendimiz (S.A.V) ölçü olarak sabah namazının farzında 60 ila 100 ayet okumuş, yukarıda zikredilen surelerin bir kısmını bir rekatta, bir kısmını da bölerek namazın bütününde okumuştur.

Sabah namazının kazası nasıl kılınır?

Namazı kasıt olmaksızın uyuya kaldığı, unuttuğu veya gafleti veya başka bir sebeple kılamazsa müslüman, bu namazı hatırlayınca kaza eder. Konu ile ilgili hadisler şöyledir: “Bir kimse namazı unutur veya uyuyup kalır (zamanında kılamazsa) bunun kefareti o namazı hatırladığı zaman kılmaktır.” (Müslim, “Mesâcid”, 315),

Düşman korkusu veya unutma veya uyuyup kalma gibi meşru bir mazeret olmaksızın terk edilen namazların kazası ile ilgili herhangi bir ayet ve hadis bulunmamaktadır.

Vaktinde kılınamayan farz namazların kazası farzdır. Kerahat vakitleri dışında her vakitte sabah namazının kazası kılınabilir.

Sabah namazının farzı vaktinde kılınmamışsa, o günün öğle namazı vaktinden önce farz ile birlikte kaza edilir. Eğer namaz öğleden sonraya kalmış ise artık sünneti kaza edilmez, sadece farzı kaza edilir.

Yolculuk halinde (Seferi) Sabah namazı nasıl kılınır?

İnsanlar; eğitim-öğretim, iş, ticaret, gezip görme, ziyaret ve benzeri amaçlarla başka beldelere, şehirlere ve ülkelere giderler. Yolculuğa çıkan kimseye, “misafir” denir.

Dînen misafir sayılan kimseler; bu niteliği taşıdıkları sürece;

  1. Sabah namazının farzını aynen kılarlar
  2. Sabah namazının sünnetini kılmayabilirler.
  3. Sünnet olan namazları binit ve vasıta üzerinde kılabilirler.

Sabah namazının vakti ne zamandır?

Sabah namazının vakti, “fecr-i sadık” denilen ikinci fecrin doğmasından (tan yerinin ağarmaya başlamasından) güneşin doğuşu öncesine kadar olan süredir.

Takvime bakıldığında Sabah namazı İmsak vakti ile Güneş arasındaki zamanda kılınır.

Yarınki hayatına şimdiden taşın.

Vaktin Çağrısı

Kocaeli şehirlerarası nakliyat

Siteye Git

Şehr-i Ramazan