Yatsı namazı nasıl kılınır, farzı, sünneti kaç rekattır?

Yatsı namazı kaç rekattır?

Yatsı namazı kılınışı; sırasıyla 4 rekat sünnet, 4 rekat farz ve 2 rekat son sünnet olmak üzere toplam 10 rekat olarak kılınır. Yatsı namazdan sonra 3 rekat da Selati vitir namazı kılınır. Vitir namazı, Yatsı namazından farklı bir namaz olarak değerlendirildiği için "Yatsı namazı kaç rekattır" sorusuna kısaca 10 rekat cevabı verilebilir.

Yatsı namazı nasıl kılınır?

Yatsı namazı kılınmaya başlanmadan önce abdest alırız, temiz bir yerde kıbleye yöneliriz, varsa seccade sereriz. İftitah Tekbiri ile namaza başlarız, kıyamda durur ve kıraat yaparak ayetler okuruz. Rükûya gider, secdeler yaparız ve ardından tahiyyata otururuz. Selamlar vererek namazı tamamlarız.

Yatsı namazının kılınışı.

Yatsı namazı nasıl kılınır? (Erkek 3D Animasyon)

Diyanet'e göre Yatsı namazını kılmak için bunların hangi sırayla ne kadar yapıldığını öğrenmek için hemen başlayalım.

Yatsı namazının sünneti

Yatsı namazının farzı

Yatsı namazının son sünneti

Yatsı namazının dört rekat sünnetinin kılınış tablosu

Namaz Bilgi Kartları: Yatsı namazının sünnetinin kaç rekat olduğunu ve nasıl kılındığını gösterir

Yatsı namazının dört rekat farzı kılınış tablosu

Namaz Bilgi Kartları: Yatsı namazının farzının kaç rekat olduğunu ve nasıl kılındığını gösterir

Yatsı namazının iki rekat son sünnetinin kılınış tablosu

Namaz Bilgi Kartları: Yatsı namazının sünnetinin kaç rekat olduğunu ve nasıl kılındığını gösterir

Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem Yatsı namazında hangi sureleri okurdu?

"Her gün belli sûreleri okumak mekruhtur. Ancak işinin çokluğundan bunu yapıyorsa, o takdirde kerahet kalkar. Ama şu namazda şu ve şu sûrelerin, bu namazda şu ve şu sûrenin okunması vâcibdir, diye bir kanaat taşıyan kimsenin, her gün belirli sûreleri okuması kesinlikle mekruh sayılmıştır. Çünkü böyle bir vücub ne rivayet, ne ictihad yoluyla sabit olmuştur. " (Et-Tahavî - El-İsbicabi / Alaaddin Ali.)

Efendimiz (S.A.V.) yatsı namazının farzında 20-40 ayet okurdu. Okuduğu surelerin bazıları:

  1. Şems Suresi (15 ayet)
  2. Tin suresi (8 ayet)
  3. Duha Suresi (11 ayet)
  4. Leyl Suresi (21 ayet)
  5. Alak Suresi (19 ayet)
  6. İnşikak Suresi (25 ayet)
  7. İnfitar Suresi (19 ayet)
  8. Buruc Suresi (22 ayet)
  9. Taarık Suresi (17 ayet)

Yatsı namazının kazası nasıl kılınır?

Namazı kasıt olmaksızın uyuya kaldığı, unuttuğu veya gafleti veya başka bir sebeple kılamazsa müslüman, bu namazı hatırlayınca kaza eder. Konu ile ilgili hadisler şöyledir: “Bir kimse namazı unutur veya uyuyup kalır (zamanında kılamazsa) bunun kefareti o namazı hatırladığı zaman kılmaktır.” (Müslim, “Mesâcid”, 315),

Düşman korkusu veya unutma veya uyuyup kalma gibi meşru bir mazeret olmaksızın terk edilen namazların kazası ile ilgili herhangi bir ayet ve hadis bulunmamaktadır.

Vaktinde kılınamayan farz namazların kazası farz, vitir namazlarının kazası ise vaciptir. Kerahat vakitleri dışında her vakitte yatsı namazının kazası kılınabilir.

Yatsı namazı kaza edilirken sadece dört rekât farzı kaza edilir.

Yolculukta iken namazı kazaya kalan kişi, evine döndükten sonra da olsa, dört rekâtlı olan farzları iki rekât olarak kaza eder. Mukim iken namazı kazaya kalan kişi de, yolculukta kaza edecek ise bu namazı tam olarak kaza eder.

Yolculuk halinde (Seferi) Yatsı namazı nasıl kılınır?

İnsanlar; eğitim-öğretim, iş, ticaret, gezip görme, ziyaret ve benzeri amaçlarla başka beldelere, şehirlere ve ülkelere giderler. Yolculuğa çıkan kimseye, “misafir” denir.

Dînen misafir sayılan kimseler; bu niteliği taşıdıkları sürece; Dört rekâtlı farz namazlardan olan Yatsı namazını iki rekât olarak kılarlar. Hanefîlere göre bu namazların iki rekât olarak kılınması, farzdır (azimet), İmam Şafiî’ye göre ruhsattır, dilerse dört rekât kılabilir, ancak iki kılması daha faziletlidir

Yatsı Namazının vakti ne zamandır?

Yatsı namazının vakti, şafağın kaybolmasından yani akşam namazı vaktinin çıkmasından itibaren başlar, ikinci fecrin doğmasına kadar devam eder.

Yatsı namazını kışın gecenin üçte birine kadar geciktirmek müstehaptır. Sahabeden Ebu Berze, “Hz. Peygamber (s.a.s.), yatsı namazını geciktirmeyi müstehap sayardı” (Nesâî, Mevâkît, 20) demiştir. Yazın acele edilmesi daha faziletlidir.

Yatsı namazını gece yarısına kadar geciktirmek caiz, gece yarısından sonra özürsüz olarak fecr-i sadığa kadar geciktirmek ise mekruhtur. Çünkü bu vakit, zaruret vaktidir.

İmam Şafiî’ye göre yatsı namazını ilk vaktinde kılmak daha faziletlidir. Vakit çıkmadan önce namazın bir rekâtına yetişen kimse, özrü bulunsun bulunmasın o namazı vaktinde eda etmiş olur. Çünkü Peygamberimiz (s.a.s.), “Namazın bir rekâtına yetişen kimse, o namaza yetişmiş (namazı vaktinde kılmış) olur.” (Buhârî, “Mevâkîtü’s-Salât”, 29) buyurmuştur.

Yatsı namazından sonra Amenerrasulü okumanın fazileti nedir?

Her gece yatsı namazından sonra Bakara suresi son iki ayeti olan 'yü okumak faziletildir. “Bakara sûresinin sonunda iki âyet vardır ki bir gecede okuyana onlar yeter” (Buhârî, “Fezâilü’l Kur’ân”, 10, 27, 34)

Yarınki hayatına şimdiden taşın.

Vaktin Çağrısı

Flashcards for dua, digital product

Şehr-i Ramazan