Namaz nasıl kılınır? Diyanet'e göre 5 vakit namazın kılınışı

Diyanet İşleri Eski Başkanı

Namaz nasıl kılınır; Diyanet İşleri Başkanlığı ilmihalleri esas alınarak farz, vacip ve nafile olarak kılınan tüm namazlar, çeşitleri ve kılınışları birliktevideo ve metin olarak anlatılarak istifadenize sunulmuştur.

Namaz nasıl kılınır?

Namaz kılmaya başlanmadan önce abdest alırız, temiz bir yerde kıbleye yöneliriz, varsa seccade sereriz. İftitah Tekbiri ile namaza başlarız, kıyamda durur ve kıraat yaparak ayetler okuruz. Rükûya gider, secdeler yaparız ve ardından tahiyyata otururuz. Selamlar vererek namazı kılarız.

Namaz nasıl kılınır; Diyanet İşleri Başkanlığı ilmihalleri esas alınarak farz, vacip ve nafile olarak kılınan tüm namazlar, çeşitleri ve kılınışları birlikte bir bütün olarak anlatılarak istifadenize sunulmuştur.

Namaz nasıl kılınır?

Namaz Bilgi Kartları: İki rekat namazın nasıl kılındığını gösterir

Namaz kılmaya başlanmadan önce abdest alırız, temiz bir yerde kıbleye yöneliriz, varsa seccade sereriz. İftitah Tekbiri ile namaza başlarız, kıyamda durur ve kıraat yaparak ayetler okuruz. Rükûya gider, secdeler yaparız ve ardından tahiyyata otururuz. Selamlar vererek namazı kılarız.

Hangi namazı kılmak ve bunların hangi sırayla ne kadar yapıldığını öğrenmek istiyorsanız hemen başlayalım.

5 vakit namaz nasıl kılınır?

Türkiye Cumhuriyetinin beşinci Diyanet İşleri Başkanı olan, zamanının değerli din âlimlerinden Ömer Nasuhi BİLMEN Hoca Efendinin Beş vakit namaz nasıl kılınır tarifi:

Bilindiği gibi namazlar farz, vacib, sünnet ve müstahab kısımlarına ayrılmakta ve ikişer, üçer, dörder rekatlı bulunmaktadır. Bu namazlar daha önce yazdığımız üzere farzlarına, vaciblerine, sünnetlerine ve adabına riayet edilerek şöyle kılınır:

Namaz Rekâtları Tablosu Grafiği

Namaz Bilgi Kartları: 5 vakit namazın kaç rekat olduğunu ifade eden tablo grafik

Sabah namazı nasıl kılınır? Video anlatımı

  • Pratik Namaz Tabloları

    Sabah namazının kılınışını adım adım anlatan öğretici metinler.

  • Multimedya

    Sabah namazının kılınışını gösteren interaktif videolar ve animasyonlar.

  • Resimli Namaz

    Sabah namazının sünneti ve farzının detaylı kılınışı.

  • Görsel Metaryaller

    Sabah namazının kılınışını gösteren detaylı afişler ve bilgi kartları.

  • Sabah namazının iki rekat sünnetini kılmak için: "Niyet ettim bugünkü sabah namazının sünnetini kılmaya", diye niyet edilir. Hemen eller yukarıya kaldırılıp "Allahu Ekber" diye tekbir alınır. Ondan sonra eller bağlanır ve "Sübhaneke allahümme ve bihamdike ve tebarekesmüke ve tealâ ceddüke ve la ilahe gayrük" okunur. Arkasından "Eûzübillahimineşşeytani'r-racim. Bismillahirrahmanirrahim" diyerek eûzü besmele çekilip okunur sonra "Amîn" denir ve bir mikdar daha Kur'an okunur (1). Arkasından "Allahu Ekber" deyip rükûya varılır. Bu halde en az üç defa "Sübhane Rabbiye'l-Azîm" denir. Sonra "Semiallahülimen hamideh" denilerek ayağa kalkılır. Ayakta "Allahumme rabbena ve lekelhamd" denilir (2). Ondan sonra "Allahu Ekber" diyerek secdeye varılır. Secde halinde de üç defa "Sübhane Rabbiyel'alâ" denir. Sonra "Allahu Ekber" denilerek kalkılır ve dizler üzerine oturulur ve bir tesbih miktarı durulur. Yine "Allahu Ekber" denilerek ikinci secdeye varılır. Bunda da üç defa "Sübhane Rabbiyel'alâ" denilir. Bununla bir rekat bitmiş olur.

    Namaz Bilgi Kartları: İki rekat namazın nasıl kılındığını gösterir

    Bu ikinci secde arkasından "Allahu Ekber" denilerek ikinci rekata kalkılır. Tam ayakta iken yalnız besmele çekilir. ve bir mikdar daha Kur'an okunur. Birinci rekatta olduğu gibi, rükû ve secde yapılır. İkinci secdeden sonra oturulur ki, buna "Ka'de = oturuş" denir. Burada "Ettehiyyatü lillâhî ve Allahumme Salli ve Barik, Rabbena atina" diyerek dualar sonuna kadar okunur. Sonra "Esselâmü Aleyküm ve Rahmetullah" diyerek sağ tarafa ve yine "Esselâmü Aleyküm ve Rahmetullah" diyerek sol tarafa selam verilir. Böylece iki rekatlı namaz bitmiş olur (3).

    Bütün bu tekbirler, tesbihler ve kıraatlar, yalnız namaz kılanın işitebileceği bir sesle gizlice yapılır.

    Namazda erkeklerle kadınların ellerini nasıl kaldıracakları, nasıl bağlayacakları, rükû ile secdede ve ka'delerde nasıl vaziyet alacakları "Namazın sünnetleri ve edebleri" bölümünde bildirilmiştir.

    Sabah Namazının iki rekât Farzına gelince: Önce yalnız erkeklere mahsus olmak üzere ikamet getirilir. Sonra "Bugünkü sabah namazının farzını kılmaya" diye niyet edilir. Eller kaldırılarak "Allahu Ekber" diye namaza başlanıp eller bağlanır. Sabah namazının sünnetinde bildirildiği gibi iki rekat kılınır ve tamamlanmış olur. Yalnız sabah namazlarının farzlarında 'dan sonra biraz fazla Kur'an okunması sünnettir. Bu sünnetin en az derecesi kırk ayettir. Bununla beraber üç kısa ayet de okunması caizdir. Vaktin çıkmasından korkulduğu zaman az ayet okunur. Öyle ki, yalnız ile veya birkaç ayet ile yetinilir.

    Yalnız başına bu sabah namazının farzını kılan kimse, tekbirleri ve "Semiallahu limen hamideh" cümlesini, Fatiha'yı ve ekleyeceği ayetleri aşikare olarak okuyabilir.

    Öğle namazı nasıl kılınır? Video anlatımı

  • Pratik Namaz Tabloları

    Öğle namazının kılınışını adım adım anlatan öğretici metinler.

  • Multimedya

    Öğle namazının kılınışını gösteren interaktif videolar ve animasyonlar.

  • Resimli Namaz

    Öğle namazının sünneti, farzı ve son sünnetinin detaylı kılınışı.

  • Görsel Metaryaller

    Öğle namazının kılınışını gösteren detaylı afişler ve bilgi kartları.

  • Öğle namazının ilk dört rekat sünnetinin evvelki iki rekatı, tam sabah namazının iki rekat sünneti gibi kılınır. Yalnız bunda niyet "Bugünkü öğle namazının ilk sünnetine" diye yapılır. Bir de bunda ikinci rekattan sonraki oturuş, son oturuş değil, birinci oturuş (ka'de olduğundan bu oturuşta yalnız "Tahiyyat" okunur. Sonra "Allahu Ekber" deyip ayağa kalkılır. Yalnız besmele, ve bir mikdar da Kur'an okunarak yukarda bildirildiği şekilde, rükû ve secde yapılır. Ondan sonra dördüncü rekat için "Allahu Ekber" denilerek ayağa kalkılır. Bunda da yalnız besmele ile ve bir mikdar da Kur'an okunarak yine bildirildiği gibi, rükû ve secdelere varılır. Sonra oturulur; bu oturuş son ka'dedir. Bunda da Tahiyyat okunduktan sonra, Salli ve Barik, Rabbena atina duaları tamamen okunup, yazdığımız şekilde, iki tarafa selam verilir. Böylece bu dört rekat sünnet kılınmış olur.

    Öğle Namazının Dört Rekat Farzına Gelince: Sünnetten sonra namaza aykırı bir iş yapmadan ayağa kalkılır. İkamet getirilir. O günkü öğle namazının farzını kılmaya niyet edilir. Eller yukarıya kaldırılarak "Allahu Ekber" diye tekbir alınır. İlk iki rekatı sabah namazının iki rekat farzı gibi kılınır. Ancak bu iki rekattan sonraki oturuş, birinci ka'de olduğundan bunda yalnız "Tahiyyat" okunur. Ondan sonra "Allahu Ekber" denilerek üçüncü rekata kalkılır. Yalnız Besmele ile okunur. Anlatıldığı gibi rükû ve secdelere varılır. Sonra "Allahu Ekber" diyerek dördüncü rekata kalkılır. Besmele ile yalnız okunarak rükû ve secdelere gidilir. Sonra oturulur. Bu oturuş son ka'dedir. Bunda "Tahiyyat" okunduktan sonra "Salli ve Barik, Rabbenâ âtinâ" duaları okunur ve iki tarafa selam verilir. Böylece öğlenin farzı bitmiş olur.

    Öğlenin farzında okunacak ayetler, sabah namazında okunacak mikdardan daha az olur.

    Öğlenin Son İki Rekat Sünnetine Gelince: Bu da, "Bugünkü öğle namazının son sünnetini kılmaya" diye niyet edilip tamamen sabah namazının sünneti gibi kılınır. Bu son sünneti dört rekat kılmak müstahabdır. O zaman ya her iki rekatta bir selam verilir veya dört rekatın sonunda selam verilir. Dört rekat sorumda selam verilince, ilk oturuşta yalnız "Rabbena atina" duası okunmaz. Üçüncü rekat için tekbir alınarak ayağa kalkınca yine "Sübhaneke" okunur. Sonra bu son iki rekat evvelki iki rekat gibi kılınır.

    Yalnız başına namaz kılan kimse, öğle namazlarının hem sünnetlerinde, hem de farzında kıraati, tekbirleri, tesbih ve tahmidleri gizlice yapar.

    İkindi namazı nasıl kılınır? Video anlatımı

  • Pratik Namaz Tabloları

    İkindi namazının kılınışını adım adım anlatan öğretici metinler.

  • Multimedya

    İkindi namazının kılınışını gösteren interaktif videolar ve animasyonlar.

  • Resimli Namaz

    İkindi namazının sünneti ve farzının detaylı kılınışı.

  • Görsel Metaryaller

    İkindi namazının kılınışını gösteren detaylı afişler ve bilgi kartları.

  • İkindi namazının dört rekat sünnetinin her iki rekatı, müstakil (iki rekatlı namaz gibidir. Onun için bu dört rekatın her iki rekatı (şef'î tamamen sabah namazının iki rekat sünneti gibi kılınır.

    Şöyle ki: Önce o günkü ikindi namazının sünnetini kılmaya niyet edilir. Bu namazın ilk iki rekatı bildirildiği gibi kılınınca oturulur. Bu oturuş, son oturuş demektir. Bunda "Tahiyyat ve salavatlar" okunur. Yalnız "Rabbena atina" duası okunmaz. Sonra "Allahu Ekber" diyerek üçüncü rekata kalkılır. Sübhaneke ve Eûzü Besmele'den sonra ile bir mikdar ayet okunarak rükûya ve secdelere varılır. Ondan sonra tekbir ile dördüncü rekata kalkılarak yalnız Besmele ile ve bir mikdar da Kur'an okunur. Sonra yine rükû ve secdelere varılır. Ondan sonra oturulur. Bu son oturuş olduğu için bunda "Tahiyyat ile Salavatlar" ve "Rabbenâ âtinâ" okunur ve iki tarafa selam verilir.

    İkindi Namazının Farzına Gelince: Bu da tamamen öğle namazının farzı gibi kılınır. Yalnız niyet değişir. O günkü ikindinin farz namazını kılmaya niyet edilir.

    Tek başına namaz kılan kimse, ikinci namazının sünnetini de, farzını da öğle namazı gibi gizli okuyarak kılar.

    Akşam namazı nasıl kılınır? Video anlatımı

  • Pratik Namaz Tabloları

    Akşam namazının kılınışını adım adım anlatan öğretici metinler.

  • Multimedya

    Akşam namazının kılınışını gösteren interaktif videolar ve animasyonlar.

  • Resimli Namaz

    Akşam namazının farz ve sünnetnin detaylı kılınışı.

  • Görsel Metaryaller

    Akşam namazının kılınışını gösteren detaylı afişler ve bilgi kartları.

  • Akşam namazının üç rekat farzı, öğle ile ikindi namazlarının ilk üç rekat farzları gibi kılınır. Şöyle ki: O günün akşam namazının farzını kılmaya niyet edilip namaza tekbir ile başlanır. Yukarda açıklandığı üzere ilk iki rekatı kılınarak oturulur. Bu, birinci oturuştur. Bunda yalnız "Tahiyyat" okunur. Ondan sonra üçüncü rekata kalkılarak yalnız besmele ile okunur. Sonra "Allahu Ekber" denilerek rükû ve secdelere varılır. Ondan sonra oturulur ki, bu da son oturuştur. Bunda "Tahiyyat ile Salavatlar" ve "Rabbenâ âtinâ" okunur, iki tarafa selam verilir.

    Akşam namazının farzında vaktin darlığından dolayı kısa sureler okunur.
    Akşam Namazının Sünnetine Gelince: Bu da "Bu akşam namazının sünnetini kılmaya" diye niyet edilip tam sabah namazının sünneti gibi kılınır. Bu sünneti altı rekat olarak kılmak ise müstahabdır. Bu halde her iki rekatta bir selam vermeli ve aynı şekilde her iki rekatı kılmalıdır.

    Tek başına akşam namazının farzını kılan kimse, onu sabah namazının farzı gibi aşikare de kılabilir.

    Yatsı namazı nasıl kılınır? Video anlatımı

  • Pratik Namaz Tabloları

    Yatsı namazının kılınışını adım adım anlatan öğretici metinler.

  • Multimedya

    Yatsı namazının kılınışını gösteren interaktif videolar ve animasyonlar.

  • Resimli Namaz

    Yatsı namazının sünneti, farzı ve son sünnetinin detaylı kılınışı.

  • Görsel Metaryaller

    Yatsı namazının kılınışını gösteren detaylı afişler ve bilgi kartları.

  • Yatsı namazının ilk dört rekat sünneti, tamamen ikindi namazının dört rekat sünneti gibi kılınır. Dört rekat farzı da, tamamen öğle ve ikindi namazlarının farzları gibi kılınır. Yatsı namazının iki rekat son sünnetine gelince, bu da tamamen sabah ve akşam namazlarının iki rekat sünnetleri gibi kılınır. Yalnız niyetler değişir, yatsı namazının farzına ve sünnetine niyet edilir. Yatsı namazının son sünneti de, dört rekat olarak kılınabilir. Bu halde tamamen ilk dört rekât gibi kılınır. Bununla beraber iki rekatta bir selam vermek sureti ile de kılınabilir. Bu takdirde her iki rekatın ka'desinde "Tahiyyat ile Salavatlar" ve "Rabbena atina" duası okunur. Geceleyin kılınan nafile namazlarda daha faziletli olan, böyle iki rekatta bir selam vermektir.

    Tek başına namaz kılan kimse, yatsı namazının farzını sabah namazının farzı gibi namaz surelerini sesli okuyarak da kılabilir.

    Vitir namazı nasıl kılınır? Video anlatımı

  • Pratik Namaz Tabloları

    Vitir namazının kılınışını adım adım anlatan öğretici metinler.

  • Multimedya

    Vitir namazının kılınışını gösteren interaktif videolar ve animasyonlar.

  • Resimli Namaz

    Vitir namazı nın detaylı kılınışı.

  • Görsel Metaryaller

    Vitir namazının kılınışını gösteren detaylı afişler ve bilgi kartları.

  • Üç rekattan ibaret olan vitir namazı da şöyle kılınır: Önce o günün vitir namazını kılmaya niyet edilir. "Allahu Ekber" denilerek namaza başlanır. Sübhaneke okunduktan sonra "Eûzü Besmele" çekilerek okunur. Arkasından bir miktar daha Kur'an-ı Kerîm okunur. Açıklandığı şekilde rükû ve secdelere gidilir. Sonra ikinci rekata kalkılır ve yalnız besmele ile ve bir miktar daha Kur'an-ı Kerîm okunarak yine rükû ve secdelere varılır. Ondan sonra oturulur. Bu oturuş birinci ka'dedir. Bunda yalnız "Tahiyyat" okunur. Ondan sonra "Allahu Ekber" denilerek üçüncü rekâta kalkılır. Bunda da yalnız Besmele ile ve bir miktar daha Kur'an-ı Kerîm okunarak daha ayakta iken eller kaldırılıp "Allahu Ekber" diye tekbir alınır. Tekrar eller bağlanıp ayakta "Kunut" duası okunur. Sonra "Allahu Ekber" diye rükû ve secdelere gidilir. Ondan sonra oturulur. Bu da son oturuşdur. Bunda da bildiğimiz gibi "Tahiyyat ile Salavatlar" ve "Rabbenâ âtinâ" duası okunarak iki tarafa selam verilir.

    İmam Şafiî'ye göre, vitirde Kunut duasını okumak, ramazanın son yarısına mahsustur ve rükûdan kalkınca, okunur. Şafiî'lere göre vitir namazının en azı bir rekât, en çoğu da on bir rekâttır.

    Hangi namazın kaç rekat olduğunu ve hangilerinin birbirine benzediğini daha kolay anlamak için aşağıdaki Benzerlik Tablosundan yararlanın.

    Kaynak: Büyük İslam İlmihâli, Ömer Nasuhi Bilmen

    Sistemli Evden Eve Taşımacılık

    Vaktin Çağrısı

    Ticaretin yolu kralyolu